20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely

20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely a Kutatási Dokumentációs Központ keretein belül, önálló archívumként működik. Kvalitatív módszerekkel az elmúlt 60 évben készült, szociológiatörténetileg is meghatározó kutatási anyagokat tartalmaz. Folyamatosan bővülő gyűjteményei között megtalálhatóak romákkal kapcsolatos kutatási anyagok, a Holokauszt történetét feldolgozó interjúk, a 60-as évek munkáséletmódját bemutató nagyszabású interjúk, iskolakutatások és gyermekrajzok a 70-es évekből, szociálpszichológiai kutatások, stb. A 20. Század Hangja Archívumban olyan kutatók anyagait találjuk mint pl. Kemény István, Liskó Ilona, Pataki Ferenc, Szuhay Péter, H. Sas Judit, stb.

Az Archívum a projektet kezdettől támogató Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) tudás- és intézményi hátterére, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) informatikus szakembereire és a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) digitális tárhelyére támaszkodik. 

A Kutatási Dokumentációs Központ és a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely birtokában lévő hangzó és képes dokumentumok kezelésének rendjéről itt olvashat részletesen.