Hírek

HUN-REN Adatrepozitórium Platform fejlesztése

Többéves előkészületek után 2024 márciusában került a tudományos nyilvánosság elé a HUN-REN Adatrepozitórium Platform (ARP). A projektet három kutatóintézmény, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) szakemberei valósítják meg, a HUN-REN Központ (korábban ELKH Titkárság) támogatásával.

Gyakornoki program archívumainkban

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Kutatási Dokumentációs Központja (KDK), illetve a KDK keretein belül, de önállóan működő 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely társadalomtudományos BA és MA szakos hallgatókat fogad szakmai gyakorlatra.

Tudományos munka a KDK-ban

A KDK számos tevékenységei között kitüntett szerepet kap a gyűjteményeink népszerűsítése, tudományos feldolgozása, valamint az archívumokkal és az ottani tevékenységekkel kapcsolatos tudományos vizsgálódások. Ezek keretében több száz előadást tartottunk és sok tucat publikációnk jelent már meg.

Új technológiák, hagyományos konferencialátogatás

A KDK az év első felében három jelentős nemzetközi konferencián képviseltette magát személyes jelenléttel járó formában. A három alkalomban közös, hogy megannyiszor egy évek óta zajló, nagyszabású, a KDK és A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely megújulását, felhasználóbarátabbá tételét célzó munkafolyamatunk különféle vetületeit mutattuk be.

Megjelent az Adatrepozitórium Platform projekt különblokkja a Magyar Tudomány legújabb számában

A Magyar Tudomány legújabb, ezévi 7. lapszámában különblokk foglalkozik az ELKH Adatrepozitórium Platform projekt (ARP-projekt) többféle vetületével. A projekt a TK KDK, a SZTAKI, és a Wigner együttműködéseként jött létre és zajlik jelenleg is egy, az ELKH-ban keletkező kutatási adatok hosszútávú tárolására és megosztására alkalmas repozitórium építése és üzemeltetése, illetve a hozzá kapcsolódó kultúra megteremtése jegyében.

A KDK a DARIAH Annual Eventen

2023. június 6-9. között Budapesten rendezték a DARIAH éves gyűlését. A DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) egy nemzetközi Kutatási Infrastruktúra (Research Infrastructure), melynek célkitűzése a humántudományok és művészetek területén a digitálisan elérhető és hasznosítható tananyagok létrejöttének, terjesztésének a támogatása, és a kutatás segítése.