Archive Események

ARP bemutatókat tart a KDK

   2024. március 25.

2024. március elején nyílik meg az ARP Adatrepozitórium béta verziója a felhasználóknak, amely alkalomból bemutatókat tartunk minden érdeklődő számára.

Kincs, ami van - Mindenki az adatokért, az adatok mindenkiért!

   2023. április 20.

Április 20-án Mindenki az adatokért, az adatok mindenkiért! címmel, a közösségi- és a nyílt tudomány témájával jön a Kincs, ami van eseménysorozat következő alkalma a KDK szervezésében. Az esemény hibrid formában kerül megrendezésre, a kerekasztal-beszélgetést Zoom linken vagy a HTK Jogtudományi Intézetének tárgyalójában (T. ép. fszt. 25.) lehet meghallgatni. Időpont: 14-15:30.

Kincs, ami van: Adatok a csillagászatban - Határ a csillagos ég?

   2023. január 25.

Felettünk a csillagos égbolt: van, aki nézi, és van, aki kutatja is. Észlel, adatokat gyűjt, elemez, megismer. Mennyi ismeretünk van az égitestekről és honnan szerezzük őket? A megfigyelési egységek száma végtelen, hol tároljuk a temérdek mérési eredményt? És ki férhet hozzá mindehhez?

Környezeti adatok – Föld, víz, levegő

   2022. december 12.

Az Adatrepozitórium Platform Projekt és a Hungarian National Node of the Research Data Alliance Europe "Kincs, ami van" c. beszélgetéssorozatának következő online alkalmán bepillanthatunk a hidroszféra, a pedoszféra és az atmoszféra vizsgálatának világába, és természetesen arra is választ kaphatunk, hogyan gyűjtik, tárolják és osztják meg adataikat a kutatók.

Nicsak, ki beszél?! Narratívák a magyar szociológia történetéről

   2022. november 22.

Hogyan érett szociológiává a magyarországi társadalomról való gondolkodás? Milyen szellemi hagyományokból táplálkozik, és mennyire nyújtott védelmet a szakma számára az intézményesülés, a professzionalizáció? A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhelyben és a TK Szociológiai Intézetében végzett kutatások eredményeit vitatjuk meg november 22-én

A kutatási objektum - online esemény

   2022. június 29.

Hogyan tároljuk praktikusan kutatási adatainkat,  hogy azok megtalálhatóak legyenek és alkalmasak arra, hogy másokkal  együtt közösen használjuk őket? Mit tehetünk, ha nagyon sok, akár  többféle adatunk van, amiket egyben szeretnénk lehivatkozni, kutatni és  tárolni? Az egyik válasz erre az, hogy kutatási objektumokként tároljuk  anyagainkat. Erről beszélgetünk június 29-én, 14.00-tól az ELKH  Adatrepozitórium Projekt és a Hungarian National Node of RDA, the  Research Data Alliance of Europe, online eseményén, Kovács László  (SZTAKI) és Holl András (MTA KIK) előadásai után.