Hogyan gondozza a KDK a kutatási adatokat?

A Kutatási Dokumentációs Központ (KDK) a (volt MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontban folytatott kutatásokat dokumentálja, archiválja és teszi elérhetővé másodfelhasználás céljából. A kutató és a KDK közötti kapcsolatfelvételt követően munkatársunk tájékoztatja a kutatót az archiválás körülményeiről, lehetőségeiről. A kutató ez alapján és a kutatás jogi kereteinek, valamint a kutatásban résztvevők igényeinek megfelelően eldönti, hogy mely adatokat milyen hozzáférés mellett archiválhatja a KDK. E feltételeket rögzítik a Letéti Nyilatkozatban. A KDK digitális repozitóriumában található anyagokhoz többféle hozzáférési módot lehet beállítani, akár egy gyűjteményen belül is igényre lehet szabni a hozzáféréseket. Léteznek teljesen nyílt gyűjtemények, találunk olyanokat is, amelyekhez csak a TK kutató férhetnek hozzá, illetve néhány gyűjteményt csak a kutatást végző munkatárs egyedi engedélyével adhatunk ki.

Miután a KDK megkapta a megállapodás szerinti adatok másolatát, azokat a kutató beleegyezésével rendezi. A kvantitatív adatbázisokat megtisztítjuk, a kvalitatív adatokat, szövegeket egységesítjük és formázzuk. Szükség esetén az adatokat anonimizáljuk, azaz a kutatás résztvevőinek személyes adatait felismerhetetlenné tesszük.

A rendezett és megtisztított adatokat Munkatársunk gyűjteménybe rendezve feltölti az http://openarchive.tk.mta.hu repozitóriumba. A kutatás archiválásához szükséges metaadatokat munkatársunk viszi fel a rendszerbe, szükség esetén a kutató tájékoztatása alapján. A kutató maga is végezheti a feltöltést és a metaadatok megadását, amely folyamatot a KDK munkatársai ellenőriznek. Lehetőség van publikációkat is feltölteni a KDK rendszerébe és közvetlenül összekapcsolni a kutatási gyűjteményt és a publikációt.

A Kutatási Dokumentációs Központ és a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely birtokában lévő hangzó és képes dokumentumok kezelésének rendjéről itt olvashat részletesen.